První hrozny na letošní burčák začali sklízet vinaři na Břeclavsku. Letos odstartovala sklizeň hroznů na burčák přibližně o deset dnů později než v předchozích letech. Miloslav Machuča, který se na prodej burčáku specializuje, sbíral ve vinohradu v Úvalech u Valtic na Břeclavsku odrůdu Irsai Oliver a vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice zase kromě Irsai Oliver i velmi ranou odrůdu Augustovskij.
Vinné sklepy Valtice počítají s prodejem prvního burčáku v pátek večer. Vinařství jej nabízí pouze ve vlastní Vinařské pohotovosti ve Valticích. Od tohoto víkendu bude k dispozici burčák každý víkend, poté se přejde na denní bázi. Zahájení hlavní části vinobraní se očekává v prvním či druhém týdnu v září, jak tomu bývá dlouhodobě.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, tak časný prodej ale nebývá obvyklý, v minulých letech byl první burčák z raných odrůd k dispozici obvykle mezi 5. srpnem a 20. srpnem.