.webp)
5. 6. 2025 00:00
Vsetínská nemocnice bude pacientům bez dietních omezení i svým zaměstnancům servírovat jídla inspirovaná vietnamskou, řeckou, maďarskou, chorvatskou a italskou kuchyní. Stane se tak příští pracovní týden, tedy od 9. do 13. června. Speciální týdenní jídelníček je nazvaný Letem světem.
V pondělí bude v nabídce vietnamská polévka Pho Bo nebo karamelizovaný bůček. "Je marinovaný v sójové omáčce a následně upečený, posypaný jarní cibulkou a sezamem. Je to trochu jiná úprava, než jsme v české kuchyni tradičně zvyklí," uvedla vedoucí stravovacího oddělení nemocnice Eva Maliňáková.
V některých případech bude podle ní zahraniční kuchyně kombinovaná s tradiční českou. Je to i případ bůčku, ke kterému dostanou strávníci bramborovou kaši. V kuchyni se ale budou vařit také asijské nudle s kuřecími kousky a zeleninou a pečené jarní závitky se zelným salátem a sladkou chilli omáčkou.
Úterní řecká gastronomie bude zastoupena gyros nudličkami a gratinovanou řeckou musakou. "Vegetariánskou variací bude řecký sýr v listovém těstě s medem a sezamem na salátku s olivami. Maďarská středa nabídne například kuřecí stehno na paprice s tarhoňou nebo pikantní maďarský hovězí perkelt s krupicovými noky," uvedla Plačková. Pro vegetariány bude k dispozici domácí maďarský langoš se zakysanou smetanou, česnekem a sýrem.
"Chorvatským jídlům bude patřit čtvrtek, strávníci si mohou zopakovat jídla, která znají z dovolené. Například smažená kuřecí prsa s blitvou nebo pljeskavici z mletého masa, ajvar a pečené brambory," uvedla Maliňáková. Zaměstnanci si mohou vybrat tradičním způsobem, zahrnuta budou i do jídelníčku pacientů bez dietních omezení.
V posledním roce stravování ve Vsetínské nemocnici doznalo změn. "Zavedena byla řada nových jídel a moderních receptur. Zvýšila se pestrost vycházející z moderních trendů stravování, využívají se nové suroviny, pro zaměstnance je k dispozici salátový bar," uvedla Plačková.
"Nejoblíbenější jsou stále smažená jídla, ale mezi našimi strávníky jsou také žádané nejrůznější druhy těstovin, které jsme nově zavedli a připravujeme je, včetně lasagní. Obrovský nárůst je u vegetariánských jídel, máme i větší sortiment různých salátů," doplnila Maliňáková.