S kocovinou se občas setká skoro každý. V Česku odmítají alkohol asi jenom 4% lidí. Na to, jak se kocovině vyhnout, teď nejspíš přišla skupina vědců z Číny. Lék už úspěšně vyzkoušeli na myších.
Geneticky upravili bakterie Lactocuccus lactis, která se jinak využívá při výrobě mléčných výrobků nebo jako probiotikum. Touto upravenou bakterií naplnili kapsli, kterou podali myším. O hodinu později pak myšky opili.
Ti myši, které dostaly upravená probiotika, vykazovaly výrazně méně příznaků opilosti, byly například schopné celkem bez problémů stát na nohách poté, co se převrátily na záda. Zároveň taky podstatně rychleji střízlivěly. Podle vědců probiotika taky ochránila jejich játra.
Autoři výzkumu ale varují před předčasným nadšením. Látka zatím totiž nebyla testována na lidech. Každopádně všechny biologické procesy, které u myší badatelé ovlivnili, jsou u lidí stejné. Vědci proto doufají, že dopady u lidí by mohly být velmi podobné jako u myší.