Češi v hospodách vypijí stále méně piva! Důvodem jsou následky pandemie – z každých deseti piv vypitých v Česku se jen tři vypijí v restauračních zařízeních. A situace se může podle pivovarníků dál zhoršovat.
Už v příštím roce totiž můžeme čekat výrazné zdražení zlatavého moku. Čepované pivo se přesune z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent.
V nejlevnějších hospodách tak jeho cena vyskočí nahoru pravděpodobně zhruba o tři koruny. V dražších podnicích se očekává zvýšení ceny na půllitru o pět až šest korun.
Pivovarníci se navíc potýkají se zdražováním – a to nejenom u energií, ale taky u materiálů. Skoro o polovinu zdražily hliníkové plechovky, ceny šly nahoru u kartonů a výrazně dražší jsou i skleněné lahve.
Češi tak stále častěji dávají přednost lahvovému pivu doma, než točenému v hospodě. Jestli tento trend bude pokračovat nebo dokonce sílit, se teprve uvidí.
V rámci Evropy přitom máme točené pivo v restauracích výrazně levnější. Třeba v Norsku za půllitr zaplatí v přepočtu 210 korun, v Británii kolem 190 korun a třeba v Německu necelou stovku.
Levnější pivo než v Česku v Evropě mají jen v několika zemích. V obchodech seženete levnější pivo než v Česku jenom v Kosovu, Bosně a Hercegovině nebo v Srbsku. V případě čepovaného piva v restauracích je pak pro pivaře levněji v Albánii, Bulharsku nebo Moldavsku.