.webp)
Centrum Olomouce se v sobotu promění v dějiště masopustních oslav. Připraven je nejen průvod masopustních masek, ale také jarmark s regionálními produkty a zabijačkové speciality. Chybět na Horním náměstí nebude ani masopustní výzdoba a místo pro společné focení návštěvníků.
"Olomoucké masopustní veselí zahájí v 10:00 tradiční předání masopustního práva chase, která se poté vydá v průvodu okolo náměstí," uvedla vedoucí oddělení organizace společenských akcí magistrátu Lucie Rozbořilová. Oproti předchozím ročníkům bude letos průvod masek v historickém centru Olomouce uspořádán třikrát. Kromě tradičního dopoledního průvodu se masky vydají na cestu kolem radnice také v poledne a v 13:30. Do veselí se díky tomu budou moci zapojit i lidé, kteří do centra města dorazí později.
Masopustní oslavy v Olomouci podle Rozbořilové nabídnou zajímavý program pro dospělé i děti. Jeho součástí budou lidové písně, masopustní kejklování či vystoupení moderní cimbálové muziky Cimbal Hell Band. "Pro děti jsou připraveny rozmanité zábavné aktivity, setkání se zvířátky z farmy včetně velblouda a také odpolední pohádka. "Pro děti, které přijdou do průvodu v masce, bude připravena i sladká odměna," uvedla Rozbořilová.
Pracovníci Výstaviště Flora instalují v centru Olomouce masopustní výzdobu a na náměstí bude vyčleněno místo pro společné focení návštěvníků. "Do výroby fotopointu jsme letos zapojili studenty olomoucké Střední odborné školy obchodu a služeb oboru aranžér. Budou jej tvořit společně se zaměstnanci Výstaviště Flora," podotkla Rozbořilová. Výzdoba na Horním náměstí bude masopust připomínat minimálně do konce února.
Součástí sobotního masopustu bude regionální jarmark, na kterém budou k dostání koláče, kremrole, paštiky, marmelády i nejrůznější řemeslné výrobky. Na jarmark přijedou dvě desítky prodejců z Olomouce a okolí. Návštěvníkům budou k dispozici i stánky s občerstvením, uzeninami a zabijačkovými specialitami.
Masopust letos uspořádá také například radnice v Přerově. Písemné zmínky o masopustních rejích z Čech i Moravy jsou dochovány ze 13. století, i když svátek je zřejmě ještě staršího data. S masopustem se pojí typický jídelníček, jemuž dominují tučná jídla. Lidé se při něm měli najíst tolik, aby vydrželi celý rok. Tradiční masopustní jídlo jsou také koblihy z vláčného těsta.